In gesloten toestand beperken buitenluiken het warmteverlies en de koudestraling van het glas in de ramen. De luiken hebben als nadeel dat ze niet van binnenuit te bedienen zijn. Condensatie komt bij buitenluiken in de regel niet voor. Bij het aanbrengen van nieuwe luiken kan ook overwogen worden om geïsoleerde luiken te plaatsen die het warmteverlies nog meer beperken. Deze luiken zijn wel dikker in opbouw waardoor een afwijkend gevelbeeld kan ontstaan. Omdat de samenhang tussen isolerende maatregelen bepalend is voor de totale isolatiewaarde van de buitenschil, is de meerwaarde van geïsoleerde luiken bij historische constructies relatief beperkt.
Naast traditionele houten luiken komen ook rolluiken voor; ook deze beperken het warmteverlies en de koudestraling van het glas in de ramen aanzienlijk. Het voordeel van rolluiken is dat ze van binnenuit te bedienen zijn waardoor ze eveneens makkelijk als zonwering dienst kunnen doen. Het grote nadeel is dat rolluiken aan de buitenzijde sterk ontsierend zijn waardoor ze alleen worden toegestaan bij gevels zonder monumentale waarden en/of beeldkwaliteit.
Aandachtspunt:
- Monumenteninstanties staan doorgaans alleen (rol)luiken toe als deze er van origine gezeten hebben. De luiken moeten hierbij aansluiten bij het architectonische beeld van het pand.