Bij kierdichting moet in eerste instantie gedacht worden aan de kieren bij ramen. Afhankelijk van het type raam kunnen tochtwerende voorzieningen worden aangebracht. Bij sommige ramen zoals draairamen kan dit eenvoudig door het aanbrengen van tochtstrips. Bij schuiframen ligt dit complexer en zal naar geïntegreerde oplossingen moeten worden gezocht. Een voorzetraam is ook als oplossing mee genomen; deze heeft naast de verbetering van de kierdichting ook voordelen op het gebied van de totale isolatie van ramen. Oplopend in mate van complexiteit van de ingreep en de bijbehorende kosten kan globaal een onderscheid worden gemaakt tussen:
- permanent dichtzetten van ramen of aanbrengen van tochtstrips
- geïntegreerde kierdichting
- (binnen/buiten) voorzetramen
Technisch doen de verschillende oplossingen voor kierdichting, mits goed uitgevoerd, weinig voor elkaar onder; ze zijn even efficiënt. Zo is het effect van het permanent dicht zetten van een raam of de toepassing van een geïntegreerde kierdichting nagenoeg gelijkwaardig. Het permanent dichtzetten van een raam is echter wel een eenvoudige en goedkope oplossing maar daartegenover staat het nadeel dat het raam niet meer open kan. De keuze tussen de oplossingen is daarom gelegen in de comfortwens van de gebruiker. Wanneer ook de wens voor isolerende beglazing aanwezig is kan de keuze van het type kierdichting gekoppeld zijn aan de mogelijkheden die het raam op het gebied van beglazing biedt. Het is dan ook zaak de oplossingen in samenhang te bepalen.
Naast ramen bestaan er ook naden in andere onderdelen van een constructie, zoals bijvoorbeeld bij kappen of vloeren zie hiervoor Tochtwering.
Bij de verbetering van de kierdichting is het van groot belang om ook de ventilatievoorziening aandacht te geven. De natuurlijke ventilatie via de kieren vervalt dan immers. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat en om vocht uit een gebouw af te voeren. De afvoer van vocht is niet alleen van belang voor het binnenklimaat en het gebouw zelf maar ook van belang voor het energieverbruik. Het kost immers veel meer energie om vochtige lucht op te warmen dan droge lucht. Voor de verschillende maatregelingen en oplossingen hiervoor zie Ventilatie.