Buitenvoorzetraam

Bij een buitenvoorzetraam wordt aan de buitenzijde een plaat glas of isolerende beglazing voor het glas-in-lood geplaatst waarbij het glas in lood op zijn oorspronkelijke plek blijft.

Het voordeel van dit systeem is dat het het glas-in-lood op deze manier is beschermd en op de bestaande plek kan worden gehandhaafd. Een nadeel is dat aan de buitenzijde een zichtbaar element (vaak betreft het glas met glaslatten of in een frame geplaatst) wordt toegevoegd die het zicht op het glas-in-lood deels ontneemt. Tevens bestaat het risico tot condensvorming en is de ruimte tussen de ruiten lastig te bereiken.

Bij een buitenvoorzetraamsysteem is het van belang dat de ruimte tussen de twee ramen met lucht wordt geventileerd om condensproblemen en houtrot of corrosie op de ramen te voorkomen. Dit kan met binnen- of buitenlucht gebeuren; binnenlucht geeft als nadeel dat er op de buitenvoorzetbeglazing kans is op condensvorming, buitenlucht dat het isolerend effect relatief beperkt is. Vanuit energetisch oogpunt is ventileren met binnenlucht dan ook het meest aan te bevelen. Hiervoor zullen ventilatiesleuven in het raamhout, kozijnhout of gaatjes in het stalen raam moeten worden aangebracht. Mocht er toch condensvorming optreden, zal dit alleen op het nieuwe buitenraam gebeuren en niet op het glas-in-lood hetgeen een voordeel is aangezien condens de levensduur van glas-in-lood negatief beïnvloedt.

Bij monumenten en panden met een hoge beeldkwaliteit is buitenvoorzetbeglazing vanwege het ontsierend karakter en mogelijke aantasting van het raam of kozijn in de regel ongewenst. Daar tegenover staat dat de kwaliteit en waarde van het glas-in-lood dusdanig is dat juist beschermende beglazing aan de buitenzijde gewenst is.

Men kan in buitenvoorzetramen een onderscheid maken tussen:

  1. Buitenvoorzetraam met enkel glas: meestal wordt hierbij gelaagd glas toegepast ter bescherming van het glas-in-lood. Bij enkel (gelaagd) glas aan de buitenzijde is het aan te bevelen om met buitenlucht te ventileren en daarmee te accepteren dat de isolatiewaarde aanzienlijk lager is. Bij glas met een warmte reflecterende folie kan ventilatie met binnenlucht een sterke condensvorming geven op de voorzetbeglazing. De kans op schade door houtrot of roest is hierdoor groot zodat deze oplossing is niet aan te bevelen.In sommige gevallen worden kunststof producten als plexiglas toegepast. Naast het sterk ontsierende karakter voor gevelbeeld is de kans op condensatie nog steeds groot. Kunststof platen zoals plexiglas mogen van monumenteninstanties dan ook overwegend alleen op plaatsen zonder monumentale waarden of beeldkwaliteit worden toegepast.
  2. Buitenvoorzetraam met dubbel glas: toepassing van dubbel glas maakt de isolatiewaarde van de constructie aanzienlijk hoger. Bij de toepassing van dubbel glas kan wel met binnenlucht worden geventileerd aangezien de kans op condensvorming door de hogere isolatiewaarde, veel lager is. Als richtlijn voor de ruimte tussen het glas-in-lood en het dubbel glas wordt doorgaans minimaal 15 mm aangegeven om een goede ventilatie te garanderen. Er zijn echter voorbeelden waarbij het dubbel glas probleemloos tegen het glas in lood aan is geplaatst.