Binnenvoorzetraam

Bij een binnenvoorzetraam wordt aan de binnenzijde van het glas-in-lood isolerend glas geplaatst. Het plaatsen van ongeïsoleerd enkel glas heeft energetisch een relatief beperkt effect en kan condensvorming aan de binnenzijde veroorzaken. Daarom is het bij deze oplossing aan te bevelen om isolerende beglazing te plaatsten.

Het voordeel van deze methode is dat er geen ontsierende ruit aan de buitenzijde wordt geplaatst die het gevelbeeld verstoort. Ook kan het glas-in-lood op de bestaande plek worden gehandhaafd. Bij een goede uitvoering treedt er geen condensvorming op. Een nadeel is dat het glas-in-lood bij deze oplossing niet wordt beschermd van buitenaf. Ook bestaat het risico dat het glas-in-lood bij gebruik van (kunstmatige) binnenverlichting door de spiegeling van het binnenvoorzetraam minder goed zichtbaar zal zijn.

Het binnenvoorzetraam moet naadloos aansluiten op het kozijn of het raamhout zodat er geen binnenlucht tussen het glas-en-lood en het binnenvoorzetraam kan komen. Anders is de kans op condensvorming op het glas-in-lood aanwezig waardoor de duurzaamheid ervan vermindert. Bovendien kan condens bij houten ramen tot houtrot leiden en bij stalen ramen tot corrosie. De ruimte tussen het glas in lood en het buitenvoorzetraam moet zwak geventileerd worden met buitenlucht.

Bij draaiende of schuivende delen met glas-in-lood is het ventileren van de ruimte tussen het glas-in-lood en het binnenvoorzetraam eenvoudig te regelen door het glas-in-loodraam bijvoorbeeld kierend te plaatsen. Bij een vast glas-in-loodraam is het ventileren van de ruimte tussen het glas-in-lood en het binnenvoorzetraam minder eenvoudig te realiseren. Een mogelijkheid dan is het aanbrengen van een bescheiden rooster bij de houten vensters. Een andere mogelijkheid bij houten of stalen ramen is het boren van kleine gaatjes op plekken die niet regenbelast zijn. Bij houten ramen kunnen dunne flexibele kuststof buisjes worden ingebracht om vochtindringing in het hout te voorkomen. Bij vaste bovenlichten boven een bewegend raam is het aan te bevelen om een binnenvoorzetraam achter het totale raam te plaatsen en de tussenruimte bij het glas-in-lood van onderuit mee te ventileren.

Aandachtspunten:

  • Bij interieurs met een hoge monumentale waarde kan een binnenvoorzetraam onwenselijk zijn.
  • Bij houten of stalen raamkozijnen met een hoge monumentale waarde wordt het aanbrengen van ventilatievoorzieningen door monumenteninstanties meestal niet toegestaan.